In verband met een korte vakantie zijn wij gesloten tot 15 augustus 2022
Over Ons

JOJO

Gemaakt in Indonesië geboren in Laren. Indisch eten is altijd aanwezig geweest in ons gezin. Soto Ajam, Deng Deng Ragi, vuilniszakken vol gebakken kroepoek, Nasi Tim, het was voor mij bekendere kost dan boerenkool, spruitjes met sudderlappen.
Het was waarschijnlijk meneer Tielman, die mijn liefde voor Indisch koken heeft gewekt. Op donderdag fietsten wij extra hard naar huis want dan kwam meneer Tielman langs. Hij had een station wagen waarvan de banken waren neergeklapt. Die vol stond met ouderwetse grijs gewolkte emaillen pannetjes met Sayur Lodeh, Rendang, Sambals en de meest fantastische Lemper. De auto geurde naar een mengeling van petehbonen, trassi en pandan.
Mijn oma Olly uit Den Haag heeft mij de kneepjes van het vak geleerd. Tijdens logeer partijen maakten wij samen kilo’s sambal oelek in de oelekan.
Haar recept voor cake: dua ratus, dua ratus, dua ratus, ofwel 200, 200, 200 , 200 gram meel 200 gram boter, 200 gram suiker.

In 2010 vroeg Bart me te helpen bij het maken van zijn kookboekje. Bij het uitzoeken van oude familiefoto’s ontdekte ik in een album van zijn ouders, een foto in Semarang 1926, die ook ik mijn album stond. ‘Kleine Willem en Oma Dieckman’, was het onderschrift: mijn oom en overgrootmoeder. Wat een bizar idee dat onze families dus al in de vorige eeuw met elkaar verbonden waren. Dat onze oma’s samen in de keuken hebben gestaan!

Het kon dus niet uitblijven of wij moesten hier samen en vervolg aan geven. Dat is er nu!
In de vorm van heerlijke versgemaakte boemboe’s. Onze oma’s mogen trots op ons zijn!

Sampai Jumpa!
Jojo

BART

Geboren in Makassar, bracht ik mijn jeugd door op Bali. De herinneringen aan mijn kinderjaren daar en de verhalen van mijn ‘Oma Atjeh’, heeft mij een Indisch gevoel geven dat ik mijn leven lang bij mij zal dragen.

Maar met zelf koken begon ik pas toen ik zelfstandig ging wonen. Toen besefte ik dat ik mijn lievelingseten niet kon maken. Afhalen bij de toko dan maar? Tsja, toen merkte ik dat dat lang niet zo lekker was als bij mijn moeder thuis. Ik vroeg haar naar de recepten die zij gebruikte. Het waren familierecepten, van haar moeder vooral. Maar ze gaf me ook het boekje Rijsttafelen van Lia Warani. Genoeg om mee te beginnen. Met steeds meer plezier ging ik aan de slag met de vijzel en de wok, en met ingrediënten waar de meeste mensen in mijn omgeving nog nooit van gehoord hadden. Vrienden kwamen maar al te graag eten en voor ik het wist heette ik Bartje Boemboe. Reizen naar Java Bali en Lombok inspireerden me om verder te gaan, nieuwe recepten uit te proberen. Op mijn vrienden, het hockeyelftal, tijdens de verjaardagsetentjes van mijn kinderen en iedereen die maar wilde, probeerde ik mijn gerechten uit. Toen ik later mijn eigen bedrijf had kookte ik vaak voor klanten. Het was een geweldige manier om de contacten te onderhouden. Iedereen genoot. Bij mijn afscheid van mijn bedrijf in 2010 heb ik mijn klanten en medewerkers verrast met een boekje met eigen recepten: Bartje Boemboe.

Kortom, Indisch koken is mijn passie. Die passie vind je terug in mijn boemboe’s: ze zijn het hart van authentieke Indonesische gerechten. Ambachtelijk gemaakt, zoals ik het geleerd heb van mijn Oma Atjeh: vers, puur en geurig.

Selamat Mekan!
Bart